Sunteți în căutare de inspirație pentru amenajarea sau împrospătarea locuinței? Vă invităm să aflați mai multe despre tendințele de design interior pentru anul 2021, an care stă sub conceptul-umbrelă de ”casă – sanctuar”, așa cum o numește cunoscutul designer de interior Martyn Lawrence Bullard.

Concepte de design, stiluri, culori, materiale, dar și aplicații funcționale, practice – am inclus tot ce este important pentru o viață confortabilă, susținută de un mediu creativ, original, util.

Din acest articol veți afla:

  • Care sunt tendințele în materie de mobilier pentru anul 2021, confirmate de designeri internaționali
  • Culorile anului în designul de interior
  • Trenduri de top în amenajarea bucătăriei
Cuprins
Trenduri în materie de mobilier în 2021, povestite de designeri internaționali
Stiluri

Biophilia este stilul care ne reconectează la natură. Materiale naturale, organice precum lemnul și piatra și prezența plantelor ne pun în contact permanent cu natura, nevoie esențială într-o societate ultra-tehnologizată. Televizorul, computerul, telefonul nu se mai află în centrul încăperilor, ci în colțuri izolate, special amenajate. Adepții acestui stil creează o mică grădină interioară pe care o privesc relaxați de pe o canapea pufoasă, confortabilă.

Japandi este stilul hibrid dintre design-ul japonez și cel nordic și îmbină tot ce este mai frumos din fiecare: design-ul modern scandinav cu eleganța atemporală a esteticii japoneze. Minimaliste, cele două stiluri împărtășesc aceleași principii: piese de mobilier puține, spații definite în baza funcționalității, decorațiuni minime.

Eco-style este potrivit celor care doresc să îndepărteze tot ce este artificial, să se apropie de natura unde nu există stresul vieții moderne. Eco-style este definit de abundența de lemn natur și plante, de elementele eco-friendly precum accesorii din materiale netratate, covoare din materiale naturale, vopseluri ”verzi” și de simplitatea pieselor de mobilier: băncuțe de lemn, rafturi de lemn, mobilier de ratan.

Austeritatea și motivele industriale definesc stilul Loft. Dur, aspru, fără detalii rafinate, este un stil minimalist care se exprimă cel mai bine în nuanțe naturale, neutre prin mobilier simplu de lemn și podea din lemn sau piatră.

Stilul Vintage a fost apreciat în ultimii ani și rămâne la fel de popular și în 2021. Mobila clasică sau Art Deco alături de accesorii și materiale moderne este prezentă în locuințele anului 2021. Stilul Vintage poate împrumuta o notă din stilul Boho, iar decorul devine vibrant, colorat, bogat în elemente unice, neconvenționale.

Wabi sabi este definit de înfrumusețarea și renașterea articolelor învechite. Moștenite din familie, găsite în târguri, piețe și anticariate, meșterite în proiecte proprii, articolele folk sau vintage creează un stil eclectic și armonios, cu materiale, culori și texturi contrastante și pline de viață.

Texturi

Pentru piesele de mobilier, preferințele se îndreaptă către natural, ”raw”. Lemnul, marmura, metalul sunt cele mai folosite pentru blaturi, iar sticla și granitul sunt opțiuni populare de inclus în componența mobilierului.

Texturile preferate pentru accesoriile care întregesc atmosfera sunt bumbacul, mătasea, inul și pielea.

Materiale
Tipuri

Vă prezentăm în continuare principalele tendințe pentru materiale de design interior propuse la târgul de mobilă de la Milano pentru 2021.

Lemnul rămâne în top, mai ales îmbinat în mod creativ cu elemente de metal sau sticlă. Mânerele și picioarele de metal sunt finisajele perfecte pentru a fi în trend. Un mix de nuc, auriu, cupru și marmură neagră creează un apect sofisticat și de actualitate.

Terrazzo a început să urce în preferințe anul trecut, iar în 2021 este prezent în design, grafică și arhitectură. Model tipic de podea venețiană în secolul al XVI-lea, Terrazzo este astăzi un mix de diferite tipuri de marmură și rășină de poliester pentru o mai mare durabilitate, cu un design de impact.

Metale pentru un stil industrial: tonurile metalice își făcuseră deja intrarea în amenajarea interioarelor, dar anul acesta trec la conducere. Oțel negru, alamă, nichel și argint, metal lustruit vor înfrumuseța locuințele celor care reamenajează anul acesta.

Plăci de teracotă: pe podea și pereți, materialele calde cu finisaj mat iau locul materialelor în tonuri și nuanțe reci.

Pluta creează o ambianță caldă, prin culoare și textură și are, în plus, avantajul de izolare fonică. Se poate folosi în producția unor piese de mobilier, dar și pentru a îmbrăca pereții.

Combinații de culori

Casa este locul în care ne relaxăm, ne simțim confortabil și ne încărcăm bateriile. Astfel, paleta anului 2021 este formată din culori relaxante completate de tonuri aprinse. O schimbare importantă este adusă de culorile închise: se face trecerea de la mobila deschisă la culoare, atât de populară în ultimii ani datorită stilului scandinav adoptat la scară largă, la tonuri mai închise, pentru un stil retro elegant și o nouă înfățișare a luxului modern.

Gri suprem și Galben luminos sunt culorile alese de Pantone, cuprinzând putere, stabilitate, sentimentele profunde alături de lumina, căldura și veselia solară.

Nordic Edit este paleta de culori aleasă de Farrow and Ball și este inspirată din culorile caselor din Copenhaga, verdele pășunilor nordice și unicitatea aurorei boreale.

Expertul în culori Dulux a ales Brave Ground pentru 2021, nuanță caldă, naturală, care ne conectează cu natura și creează atmosfera potrivită pentru stabilitate, dezvoltare și împlinirea potențialului. Dulux recomandă îmbinarea cu tonuri mai îndrăznețe, pentru o vibrație jucăușă.

Culoarea Benjamin Moore pentru anul 2021 este Turcoaz Egeean. Echilibrat și liniștitor, oferă ambientul perfect pentru reflecție și și noi începuturi.

Trenduri în 2021 pentru amenajarea bucătăriei

Spre deosebire de anii trecuți, culorile închise sunt din ce în ce mai folosite pentru design-ul bucătăriilor, fie că adoptați un stil clasic sau modern.

Bucătării în gri și galben

Schema de culori veselă și modernă creează o bucătărie în care îți încarci bateriile și te simți energizat.

Negrul în bucătărie

Cei care aleg această variantă îndrăzneață, folosesc de obicei nuanțe de negru pentru mai multe elemente de mari dimensiuni: fronturile și topurile de mobilier, accesorii precum chiuveta și bateria. Negrul poate fi ”diluat” cu mânere în finisaje metalice, plante verzi și pereți albi, luminoși.

Rafinament în alb și lemn natur

Mobilierul alb cu accesorii de lemn în culori deschise, calde creează o atmosferă intimă, confortabilă, stilată. Prin materiale naturale și culori simple, luminozitatea și senzația de spațiu vă vor binedispune zi de zi.