Cum amenajam dormitorul pentru a putea dormi linistiti? Iata cateva trucuri simple:

1. Patul

amenajare dormitor - amplasare pat

Amplasarea optima a patului

Patul trebuie sa fie amplasat astfel incat sa ramana un spatiu suficient deplasarii pe ambele laterale ale sale. Fiind punctul central al dormitorului, patul poate fi asezat la mijlocul distantei dintre pereti.

Activitati de relaxare si odihna

Daca obisnuiti sa cititi, utilizati niste lampi care sa va ajute. De asemenea, daca va uitati la televizor, fiti siguri ca exista o lumina slaba in camera – lumina puternica a televizorului intr-un spatiu intunecat oboseste ochii.

2. Depozitarea lucrurilor sub pat

pat cu somiera

Spatiu pentru depozitare

Pentru a beneficia de un spatiu suplimentar de depozitare in dormitor, puteti folosi un pat cu sertare la baza sau cu o somiera care se ridica.

Spatiu pentru depozitare

Il puteti folosi pentru a depozita o parte din hainele care nu sunt de sezon (spre ex., in timpul verii puteti pune hainele de iarna sub pat, iar hainele potrivite anotimpului curent in dulap sau dressing).

3. Dulap de haine

Dulapuri cu usi glisante pentru dormitoare mici - dressing

Optimizarea spatiului

De regula, spatiul din dormitor nu este foarte mare si atunci trebuie sa optimizam utilizarea fiecarui centimetru patrat. Daca doriti sa aveti dulapul cu haine in dormitor, ar fi de preferat sa utilizati usi glisante in loc de usi batante.

Usi glisante in dormitor - dressing sau dulap

Dulapul cu usi glisante

Sa presupunem ca patul este in centrul camerei, iar dulapul este asezat pe un perete, in paralel cu patul. Nu ramane mult spatiu intre pat si dulap. Ai nevoie sa te deplasezi pe acolo si sa poti deschide si usile dulapului.

Usi glisante pentru dressing sau dulap - dormitor

4. Calitatea somnului

Saltea cu spuma memory, latex si fibra de bambus
Perna cu spuma memory si puf de gasca - 3 in 1
Perna cu spuma memory si fibra de bambus - Nature

Salteaua potrivita

Cel mai des ne trezim cu dureri de spate sau de gat datorita saltelei, care nu este potrivita pentru modul nostru de a dormi, nu este suficient de tare sau moale sau datorita pernelor care nu ne sustin gatul in mod corect.

Celor care prefera sa doarma pe spate sau pe o parte le este recomandat sa aleaga o saltea mai moale, cum ar fi cea cu spuma memory.

Aceasta se muleaza pe forma corpului si sustine coloana intr-o pozitie corecta pe tot parcursul noptii.

Celor care prefera sa doarma pe fata le este recomandata o saltea mai ferma.

In ceea ce priveste dimensiunea saltelei, regula generala este „cat mai mare”. Cu cat salteaua este mai mare, cu atat veti dormi mai bine. Bineinteles, ea trebuie sa se potriveasca si cu rama patului.

Alegerea pernelor

Sa nu uitam pernele – un factor foarte important care influenteaza calitatea somnului. Cei care dorm pe laterala au nevoie de o buna sustinere a gatului si capului si de aceea recomandam o perna mai ferma sau una anatomica din latex.

Pentru cei care dorm pe spate, alegerea potrivita consta intr-o perna cu fermitate medie spre mare. Pernele moi sunt potrivite celor care dorm pe fata.

5. Organizarea articolelor vestimentare

sertar de cosmetice pentru dormitor

Dulapuri cu sertare

De cate ori vi s-a intamplat sa cautati o anumita pereche de sosete si sa nu o gasiti? Daca obiectele vestimentare mici ar avea propriul lor sertar, lucrurile ar deveni mult mai simple.

Puteti adauga sertare in dulapul sau dressingul pentru haine sau chiar sa introduceti o comoda cu sertare in dormitor.

In functie de nevoile dumneavoastra, puteti opta pentru:

  • sertare cu maner
  • sertare fara maner, cu deschidere prin apasarea frontului
  • sertare electronice, cu deschidere prin apasarea unui buton

Compartimentarea sertarelor

Pentru o mai buna organizare a lucrurilor, puteti adauga si compartimentari in interiorul sertarelor.

sertar pentru lenjerie si sosete