Fiecare an vine cu noi tendințe în iluminatul de interior. În 2021 & 2022, accentul este pus pe iluminatul cu LED, datorită contribuției pe care o aduce la atmosfera încăperii, design-ului modern și economiei de energie. În timp ce becurile cu incandescență sunt în prezent considerate neeconomice, tehnologia LED înseamnă funcționalitate, performanță și cele mai noi tendințe de stil. În continuare, trecem în revistă tipurile de surse de iluminat recomandate de designer-i pentru diversitatea de stiluri, adaptabilitatea la orice tip de spațiu și ergonomie.

Surse de iluminat ascunse

Încastrarea și ascunderea surselor de lumină este unul dintre cele mai populare trenduri, posibil datorită dezvoltării rapide a accesoriilor: unitățile de suport, transformatoarele, controller-erele sunt tot mai accesibile ca preț și de dimensiuni din ce în ce mai reduse. Această tehnică a făcut posibilă fuzionarea dintre iluminat și arhitectura de interior. Un bun exemplu este cel în care lumina radiază dinspre tavan sau din lateral, însă sursa ei nu este vizibilă.

Fie în tavanul fals, fie în mobilier, iluminatul pe șină, cu benzi LED sau spoturi sunt soluții alese pentru funcționalitate și atmosferă. O analiză detaliată a factorilor de luat în calcul în alegerea accesoriilor de iluminat potrivite pentru bucătăria ta și câteva dintre cele mai recente dintre acestea, găsești aici.

Spoturile pot fi, de asemenea, încastrate în plintă, pentru o lumină de veghe, plăcută și mai ales utilă pe parcursul nopții.

Profilele Gola LED pentru mobilierul fără mânere permit integrarea luminii direct în corpurile de mobilier, opțiune care deschide o paletă largă de posibilități creative.

Corpurile de iluminat cu LED cu prindere pe corpuri sau oglinzi sunt utilizate pentru un plus de lumină acolo unde este necesar (la birou, pe oglindă) sau pentru a crea o lumină difuză în încăpere.

Iluminat cu LED în interiorul dulapurilor

Confortul este obiectivul principal în tendințele de design interior ale anului 2021.  Funcții precum iluminatul automat în interiorul dressing-ului la deschiderea ușii sau iluminatul în interiorul sertarelor ușurează alegerile zilnice și contribuie la starea de bine, fiind opțiuni din ce în ce mai populare.

Surse de lumină portabile

Lămpile portabile, fără fir și cu reîncărcare la priză, sunt opțiuni la modă, alese cu precădere pentru birouri și terase.

Scenariile de lumini

Conceptul de ”iluminat inteligent” este adoptat tot mai des în ultimii ani. Însă în 2021, scenariile de lumini, posibile prin tehnologia wireless, sunt în vogă. Acestea permit adaptarea intensității surselor de lumină și combinarea lor în funcție de atmosferă: potrivite pentru o activitățile copiilor, pentru o petrecere cu prietenii, pentru o seară de film etc. Desigur, totul este controlat cu ajutorul unui smartphone.

Vă dorim creativitate în proiectele de (re)decorare și alegeri inspirate pentru sursele de iluminat. Și nu uitați să le integrați cu tendințele anului 2021 în design interior.